Berlijn, Krakau & Budapest 

2016

In de zomer van 2016 reisde het Sweelinckorkest af naar Berlijn, Krakau en Budapest, waar op afwisselende locaties concerten werden gegeven.

Allereerst bezocht Sweelinck de Duitse hoofdstad Berlijn. Eén dag na aankomst werd na een lange maar efficiënte repetitiedag het eerste concert van de tournee gegeven in de mooie Heilige Kreuz Kirche. Na afloop werd er gezamenlijk een drankje gedronken in één van de vele typische ‘Biergartens’ van de stad. De volgende ochtend vertrok het Sweelinckorkest alweer naar hun volgende bestemming: Krakau.

Na een lange dag reizen begon de volgende ochtend al vroeg in Krakau: om 7:00 moest het orkest aanwezig zijn op Rynek Glowny (het grote marktplein van de stad) voor een soundcheck. Later op de dag werd op ditzelfde plein – wat door UNESCO is uitgeroepen tot het mooiste plein ter wereld – het tweede concert van de tournee gegeven op het World Youth Day festival. Op dit festival kwamen vele christelijke jongeren vanuit heel de wereld samen om hun geloof te vieren. Er hing hierdoor een energieke en enthousiaste sfeer op het plein tijdens het concert. Na dit concert vertrok Sweelinck de volgende ochtend naar Budapest.

In Budapest speelde het orkest allereerst voor bijzonder publiek: zowel met het gehele orkest als met kamerensembles werd er gemusiceerd voor gehandicapten in een verzorgingshuis in Dunaalmás, een dorp in de buurt van Budapest. Het was een bijzondere ervaring voor zowel orkestleden als publiek. Na deze speciale dag kreeg het orkest de gelegenheid om Budapest op eigen gelegenheid te verkennen. Daarnaast was er ’s ochtends de mogelijkheid om deel te nemen aan een partituurlezing van Bruckner, georganiseerd door Konradin. De laatste avond van de tournee werd vervolgens besloten met een gezamenlijk diner, gevolgd door een feest op een boot waarop de leden vanaf de Donau de verschillende monumenten in avondlicht nog eens goed konden bekijken. De volgende en laatste ochtend van de tournee speelde het Sweelinckorkest het laatste concert van de tournee in de beroemde thermen van Budapest. Na het concert kon het orkest zelf ook tot ontspanning komen in de thermen, waarna ’s avonds de bus naar Nederland vertrok en de tournee tot een mooi einde kwam.

Mobirise

WYSIWYG HTML Editor