bootstrap themes

Dirigent

Konradin Herzog

Foto: Veerle Bastiaanssen

“Het orkest is voor mij het mooiste instrument.” – Herzog

Konradin Herzog maakte in 2014 zijn Nederlands debuut als operadirigent met Benjamin Britten’s Owen Wingrave in het Theater De Veste te Delft. Er volgden concerten met het Nieuw Ensemble Amsterdam, het Musikkollegium Winterthur, het Noord Nederlands Orkest, het Ulster Orchestra (Belfast), het OSUG (Mexico) en het hr-Sinfonieorchester in Frankfurt am Main.

Hij dirigeerde aan de Gaudeamus Muziekweek Utrecht, aan het Toonzetters Festival Amsterdam, aan het Festival Musica Sacra Maastricht en aan de Internationale Ferienkurse für Neue Musik Darmstadt. In 2017 ging onder zijn leiding het tromboneconcert van Trevor Grahl in wereldpremière, met solist Jörgen van Rijen.

Geboren in het Zwitserse Winterthur, studeerde Konradin cello aan de Zürcher Hochschule der Künste. Na het behalen van zijn Konzertdiplom vertrok hij naar Amsterdam waar hij in 2013 de bacheloropleiding orkestdirectie bij Lucas Vis aan het Conservatorium van Amsterdam met onderscheiding afsloot. Daarna perfectioneerde hij zijn directievaardigheden tijdens de Nationale Master Orkestdirectie (NMO) bij Jac van Steen, Ed Spanjaard en Kenneth Montgomery aan de conservatoria van Amsterdam en Den Haag en werkte hij als assistent-dirigent aan talrijke operaproducties in Nederland en Groot-Brittannië. In die functie was hij ook regelmatig actief bij het Nationaal Jeugd Orkest. Hij volgde master­classes bij onder anderen Sir Neville Marriner, Jorma Panula, Marc Albrecht en Bernard Haitink.

Deel uit te maken van een muziekleven van en voor de mensen van nu is zijn belangrijkste drijfveer: Niet museaal, maar uit actuele noodzaak kunst te bedrijven, zonder de enorme waarde van ons artistieke erfenis aan de kant te zetten of te vereenvoudigen. Een belangrijk onderdeel om dit ideaal te verwezenlijken is dan ook zijn samenwerking met jonge (amateur)musici. Sinds januari 2016 staat Konradin Herzog voor het Sweelinckorkest.

(Foto boven: Veerle Bastiaanssen, foto links: Jan Harryvan)

Konradin Herzog

Dirigent