Liefdesdaad

Dvořák, Wagner en Van Gilse

Najaarsconcert

Het Sweelinckorkest speelde in het najaar van 2022 een prachtig romantisch programma vol hartstocht en passie onder het thema Liefdesdaad.  

Liefdesdaad
In samenwerking met soliste Anastasia Feruleva heeft het Sweelinckorkest afgelopen najaar allereerst het majestueuze Celloconcert in b-klein van Antonín Dvořák gespeeld. Dit was het laatste werk wat hij in Amerika schreef voordat hij vol heimwee terugkeerde naar zijn thuisland, Bohemen. In het concert is een melodie te horen die Dvořák opdroeg aan zijn stervende schoonzus Josefina, die tegelijkertijd zijn schoonzus was. Het Celloconcert is hierom haast te zien als een 'liefdesdaad' aan Josefina. 

Het concert werd vervolgd met de Ouverture en Liebestod uit de opera Tristan en Isolde van Richard Wagner, waarbij het publiek werd meegenomen in een verhaal waarin verlangen, verboden liefde en de fatale combinatie van liefde en dood centraal staan.

Ten slotte speelde het orkest de sprankelende Symfonie no. 2 in Es-groot van Jan van Gilse, een componist van eigen bodem. Hij schreef dit stuk in zijn studententijd en liet zich hierbij inspireren door de Duitse late romantiek. 

Programma
Antonín Dvořák - Celloconcert in b-klein i.s.m. Anastasia Feruleva
Richard Wagner - Ouverture en Liebestod uit Tristan en Isolde 
Jan van Gilse - Symfonie no. 2 in Es-groot

Mobirise

Offline Website Creator