Nieuws

Lees hier de laatste updates over het Sweelinckorkest!

Benefietconcert

In samenwerking met de Black Jaguar Foundation (BJF) spelen wij komende maand een speciaal februariproject. De foundation is een non-profit organisatie die erop gericht is om het Amazoneregenwoud en de Cerradosavanne te herstellen. De BJF heeft Sweelinck in de zomer van 2023 financieel gesteund in onze lustrumtournee, omdat wij met de trein gereisd hebben om CO2-uitstoot te beperken. Als dank geven we op 1 maart een spetterend benefietconcert in De Duif, waarbij we geld voor de BJF zullen ophalen. Wat dit project voor ons extra bijzonder maakt, is dat twee van onze eigen leden zullen soleren: Jisse Kooij (hoorn) speelt een arrangement voor hoorn van de Elegie van Glazunov en Jonas Niesten (hobo) speelt het hoboconcert van Mozart in C-groot. 

Programma
Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonie no. 35
Wolfgang Amadeus Mozart - Hoboconcert in C-groot, KV 314
Aleksandr Glazunov - Elegie
Felix Mendelssohn Bartholdy - Symfonie no. 4 (Italian)

Februari 2024

Mobirise

Sweelinck op tv

Zaterdag 20 januari waren enkele leden van Sweelinck te zien op NPO2 in het programma Verborgen verleden tijdens de aflevering over Gordon Heuckeroth. Benieuwd wat Sweelinck en Gordon met elkaar te maken hebben? Kijk hier de aflevering terug!

20 januari 2024

Najaarsconcerten

Wij kijken terug op weer een enorm geslaagd project!  Sweelinck speelde op 11 december in De Duif in Amsterdam en op 12 december (als eerste symfonieorkest ooit!) in de Stadsschouwburg Utrecht een prachtig programma genaamd Hommage ter afsluiting van ons spetterende 29e lustrum. De concerten waren weer een groot feest en we kijken uit naar het voorjaarsproject dat voor de deur staat!

Programma
Johannes Brahms - Akademische Festouvertüre
Jean Sibelius - The Wood Nymph
Hendrik Andriessen - Ricercare
Edward Elgar - Enigmavariaties

11 en 12 december 2023

Nieuwe dirigent gezocht!

Het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck is op zoek naar een nieuwe vaste dirigent per 1 september 2024. De dirigent heeft de artistieke leiding over dit studentenorkest, bestaande uit zeventig enthousiaste, jonge musici. Repetities zijn wekelijks op donderdagavond in de Singelkerk te Amsterdam en het orkest geeft twee concertseries per jaar.

Klik hieronder voor meer informatie over deze vacature of mail naar dico@sweelinckorkest.nl. De vacature is inmiddels gesloten. 

Videoreportage door Folia

Op 11 december speelde Sweelinck het magische najaarsprogramma Hommage in De Duif in Amsterdam. Van dit geslaagde concert heeft Folia, de krant van de Universiteit van Amsterdam, een videoreportage gemaakt. Bekijk hem hier!
11 december 2023

Mobirise

Word vriend van Sweelinck!

De Stichting Vrienden van het Sweelinckorkest ondersteunt het orkest financieel in het verwezenlijken van bijzondere muzikale projecten en in de aanschaf van benodigd instrumentarium. Vindt u ook dat jonge amateurs de kans moeten krijgen om op professionele wijze klassieke muziek te spelen? Word dan vriend van het orkest! Dit kan al vanaf €25. Als vriend bent u verzekerd van de beste plekken bij onze concerten en als nieuwe vriend krijgt u een CD van het orkest cadeau. Lees hier meer over Stichting Vrienden!

Nieuwe-ledendiner

Sweelinck heeft sinds kort een nieuwe commissie: de integratiecommissie (IntegraCie)! Deze commissie is in het leven geroepen om nieuwe leden te helpen snel hun plek in het orkest te vinden. Afgelopen vrijdag was de eerste activiteit, namelijk het nieuwe-ledendiner!

20 oktober 2023

Mobirise

KONSO besturendag

Op 1 oktober was de KONSO besturendag! Het KONSO is het Koepelorgaan Nederlandse Studentenorkesten en deze organisatie verbindt studentenorkesten en adviseert over bestuursvaardigheden in de muziekwereld. De bestuursleden van Sweelinck hebben op de halfjaarlijkse besturendag workshops over hun eigen functie gevolgd en er kwamen ook enkele oud-bestuursleden van Sweelinck workshops geven. Het was een leerzame en gezellige dag!

1 oktober 2023

Sweelinck is jarig!

Het Sweelinckorkest is opgericht op 28 september 1878 en is daarmee nu 145 jaar oud geworden! De leden hebben de 145ste verjaardag, die op een repetitiedag viel, gevierd met taart, een versierde Singelkerk en een speciale verjaardagsborrel. Ter ere van het lustrum zijn dit jaar verder al een lustrumconcert en een lustrumtournee geweest. Klik hieronder voor meer informatie over deze activiteiten!

Mobirise

Audities

In het weekend van 16 en 17 september is er een succesvolle auditieronde voor het najaarsproject gehouden. We zijn heel blij met de nieuwe leden en gaan er weer een prachtig project van maken!

Wil jij ook meespelen met Sweelinck maar was je te laat met opgeven voor het najaarsproject? Geen zorgen! In januari zijn er alweer audities voor het nieuwe project. Meer informatie daarover vind je hier

16 en 17 september 2023


Mobirise

Bestuurswissel!

Op 12 september heeft het 145ste bestuur het stokje doorgegeven aan het nieuwe bestuur, met Mia Lodder als voorzitter. We hebben er met het nieuwe bestuur ontzettend veel zin in! We willen het vorige bestuur enorm bedanken voor hun inzet afgelopen jaar. Het 146ste bestuur bestaat uit de volgende leden:

Mia Lodder - voorzitter
Koen Batenburg - secretaris
Victor Schwarzwälder - penningmeester
Kees Peeters - acquisiteur
Carlijn Cligge - blazerschef
Fleur Overbeek - strijkerschef
Sofie van Wezel - persvoorlichter

12 september 2023

Concertgebouw OPEN

Op 2 september organiseerde Het Concertgebouw 'Concertgebouw OPEN' om de opening van de nieuwe hoofdentree aan de Van Baerlestraat te vieren. In alle zalen en foyers was muziek van verschillende genres te beluisteren. Het was een grote eer dat het Sweelinckorkest hier de muziek in de Grote Zaal mocht verzorgen. Bekijk de foto's van deze dag!
2 september 2023

Lustrumtournee

Roemenië en Bulgarije

In de zomer van 2023 heeft het UvA-orkest J. Pzn. Sweelinck zijn 145-jarig bestaan gevierd met een lustrumtournee naar Roemenië en Bulgarije! Van 26 juli t/m 6 augustus is het orkest afgerezen naar de volgende vier steden: Sibiu, Brașov, Varna en Boekarest om hier het lustrumprogramma 'Fantasia' nog vier keer uit te voeren. Lees hier meer over deze spectaculaire reis!

Mobirise

Fantasia: een fantasierijk lustrum

Dit voorjaar speelde het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck een spectaculair lustrumprogramma ter ere van het 145-jarig bestaan van het orkest. Dit magische programma onder het thema Fantasia werd op 9 juni in De Duif en op 13 juni in Het Concertgebouw uitgevoerd. Een Fantasia is een vrij muziekstuk, dat bestaat uit bekende melodieën en fragmenten uit volksmuziek. ‘Fantasia’ en ‘fantasie’ zijn beide afgeleid van het Griekse woord ‘phantasia’, dat ‘inbeelding’ of ‘verschijning’ betekent. Tevens is Fantasia een verwijzing naar de gelijknamige film van Walt Disney, waarin iconische klassieke werken door middel van animatie tot leven worden gebracht. In deze film komen zowel L’Apprenti sorcier als De vuurvogel (1919 Suite) voor, twee van de stukken die te horen waren tijdens de lustrumconcerten van het Sweelinckorkest. Verder stonden twee andere fantasierijke stukken op de lessenaar: het exotische Alborada del gracioso van Maurice Ravel en tot slot het virtuoze Concert voor orkest van Béla Bartók. 

Future hope 

Benefietconcert 23 mei '23

Future Hope is een organisatie die opvang en opleiding biedt aan honderden kwetsbare kinderen die op straat of in de armste sloppenwijken van Kolkata (India) overleven. In samenwerking met Future Hope heeft Sweelinck op 23 mei een benefietconcert gegeven in de Westerkerk in Amsterdam en hier een deel van het Fantasiaprogramma uitgevoerd. Naast dat het een heel leuk concert was, is er ruim zestienduizend euro opgehaald! Een geslaagd concert dus. 

Mobirise

Lustrumconcert

Sweelinck bestaat 145 jaar en dat moet groots gevierd worden! Om het lustrumjaar te openen heeft Sweelinck op 28 januari '23 een spetterend lustrumconcert gegeven in de Singelkerk te Amsterdam met na afloop een geweldig feest in Poesiat & Kater. 

Programma:
Ludwig van Beethoven - Egmont Ouverture
Johannes Brahms - Eerste Symfonie

28 januari 2023

Ode aan Amsterdam

Muzikanten van het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck speelden 'Aan de Amsterdamse Grachten' tijdens de opening van het Academisch jaar 2020-2021 van de Universiteit van Amsterdam.

No Code Website Builder