online website builder


Georgië 2018

Lustrumtournee Georgië


Op 21 juli 2018 was het zover: het UvA-Orkest J.Pzn Sweelinck vertrok in alle vroegte vanaf Schiphol met 96 orkestleden én hun instrumenten naar Georgië om daar in de negendaagse tournee meerdere concerten te geven met het lustrumprogramma Der Ring ohne Worte van Maazel, een bewerking van Der Ring des Nibelungen geschreven door Wagner. Na een warm onthaal en een fijne eerste avond op de terrassen van het oude centrum in Tbilisi kon de tournee echt beginnen.

De volgende avond gaven we ons eerste concert op een speciaal voor ons opgebouwd podium in de openlucht van het Vake Park. Ondanks de regen -nagenoeg de enige regen die we tijdens de gehele tournee hebben gehad- was er toch veel publiek op het concert afgekomen. Ze waren dolenthousiast. We hadden twee toegiften voorbereid, een Georgisch stuk voor orkest genaamd Sachidao van Revaz Lagidze en een bekend lied genaamd Cemo kargo kveqanav van dezelfde componist. Deze twee toegiften bleken niet genoeg voor de toehoorders en ze bleven maar klappen, fluiten en juichen. Nadat we beide toegiften nog eens hadden gespeeld, hebben we daarom ook nog Aan de Amsterdamse Grachten ingezet. Tijdens dit concert verzorgden zowel de Nederlandse ambassadeur in Georgië als de Georgische ambassadeur in Nederland een welkomstwoord.

Een korte nacht later waren we te gast bij een ontbijtshow op de nationale televisie van het land. Er was een topic over onze tournee gemaakt, waarbij ook filmmateriaal van het openluchtconcert van de avond daarvoor werd getoond. Ook speelde een deel van het orkest live in de studio en kreeg zelfs één orkestlid de eer om het aansluitende journaal in het Georgisch te openen.
De volgende stad waar we naartoe reisden met onze touringcars was Kutaisi. Dit is een kleinere stad dan Tbilisi met een mooi centrum en een vriendelijke sfeer. In het operatheater van de stad gaven we ons tweede concert. Ondanks het feit dat de airconditioning het niet deed en daarmee de temperatuur in de zaal en op het podium waarschijnlijk rond de 35 graden zal zijn geweest, was dit echt een fantastisch concert met wederom zeer dankbaar publiek.

Batumi was de laatste stad die op het tourneeprogramma stond. Dit is een bijzondere haven- en oliestad aan de Zwarte Zee met vele casino’s, beachclubs en Russische toeristen. De samenwerking met concertzaal en hotels liep hier minder gesmeerd dan in de rest van het land, maar desondanks gaven we ons eindconcert in de prachtige zaal van het Batumi State Music Centre.

Naast het geven van de concerten en televisieoptreden hebben we ook veel van het land kunnen zien. Zo zijn we een dag op en neer naar de hoge bergen in de Kaukasus gegaan, hebben we de Prometheusgrotten bezocht, kregen we een workshop Georgische dans en organiseerden enkele orkestleden een informatieve tour door de hoofdstad. Verder genoten we volop van het uitgebreide tafelen -de Georgische supra’s- met daarbij de bekende Georgische wijnen. Tenslotte viel er ook ’s nachts genoeg te beleven voor de Sweelinckers.

Al met al was het een fantastische ervaring voor alle orkestleden om zo’n bijzonder land met een compleet andere cultuur te kunnen bezoeken. Daarnaast was het ook voor ons Georgische publiek uniek om te kunnen luisteren naar het eerste Nederlandse symfonieorkest en naar de eerste uitvoering van Der Ring ohne Worte in Georgië. Wij willen alle betrokkenen, donateurs en orkestleden heel hartelijk bedanken voor het mogelijk maken van deze geweldige lustrumtournee!

Galerij